perjantai 22. elokuuta 2014

Lisää lukijoita: Vinkit vieraskirjoittamiseen

Lukijoiden määrään lisääminen on ikisuosikki blogini aiheiden osalta. Tässäpä teille yksi vinkki, jolla voi kerätä itselleen uuden lukijalauman, jos oikein osut kultasuoneen. Mutta varoituksen sana: tämä taktiikka ei ole laiskamadoille tai kirjoittamista inhoaville! Tässä tarvitaan uskoa itseen. Jos sitä ei löydy, niin koskaan ei ole liian myöhäistä hankkia sitä!

Mistä tässä vinkissä on siis kyse? No vieraskirjoittamisesta tietenkin!

Vieraskirjoittajana aktivoituminen ei ole ihan joka bloggarin asialistalla, vaikka sitä muissa ympyröissä nettinäkyvyyden takaamiseksi käytetäänkin ahkerasti. Mikään ei kuitenkaan estä perusbloggaria kokeilemasta onneaan myös tällä alueella. Vieraskirjoittaminen tarkoittaa pääpiirteissään sitä, että sinun kirjoittamasi teksti julkaistaan jollain toisella sivulla. Se toinen sivu voi olla blogi, jokin portaali, lehden nettiversio, tms. Kyseessä ei niinkään ole haastattelu, vaan olet itse esillä asiasi ja tekstisi kanssa. Muualla kuin omassa blogissasi julkaistu juttu voi tuoda paljon kiinnostuneita ihmisiä blogiisi vielä pitkän aikaa julkaisupäivän jälkeenkin. Lisäksi saat arvokkaan linkin, joka voi mm. vaikuttaa blogisi löytymiseen Googlesta. Tässä esimerkki Pink Bubblessa olleesta vieraskirjoituksesta.

Miten sitten lähestyä tätä vieraskirjoittamisen ihmeellistä maailmaa?


Ensinnäkin suosittelisin sinua miettimään jonkin aiheen, josta sinulta löytyy näkemystä, kokemusta tai ihan asiantuntijuutta. Esimerkiksi rehuista innostunut hyvinvointilifestylebloggari (juu, se on sana) saattaa tietää todella paljon siitä, miten rehuista saa tehtyä hyviä tuoremehuja, joilla on tuntuvia mieltä piristäviä vaikutuksia (sain idean tuohon esimerkkiin jostain mainoksesta, niin kuin ehkä huomaat!).

Sitten tulisi miettiä, mikä aiheeseen liittyvä juttu voisi kiinnostaa ihmisiä. Esimerkkibloggarimme päähän voisi pälkähtää, että kohta kun ihmiset ovat pimeyden ja syysmasennuksen kourissa, he kiinnostuvat heti keinoista piristää mieltä terveellisesti. Ja kaikki terveellinenhän on nyt niin suosittua. Hänhän voisi jakaa mehureseptejä ja kertoa aineksien lähes yliluonnollisista vaikutuksista. Siinäpä jutun aihe!

Seuraavaksi tulisi pohtia, mistä päin nettiä löytyy aiheesta kiinnostuneita ihmisiä, jotka olisivat mahdollisesti kiinnostuneita lukemaan myös blogiasi. Esimerkkimehubloggarimme voisi keksiä, että Ellit.fi -sivuston ravinto ja laihdutus -osiossa varmasti ramppaa sopivaa porukkaa. Lisäksi mehureseptijuttu sopisi hyvin nykyisten juttujen joukon jatkeeksi. Hän tähtää siis sinne! Yhden paikan sijasta kannattaisi kuitenkin bongata ainakin kymmenisen potentiaalista paikkaa.

Sitten aiheesta pitäisi kirjoittaa se juttu. Ja hyvä sellainen. Mallia voi ottaa vaikka lehtijutuista, jos oma silmä ei kerro, mikä on loistavaa tekstiä ja mikä ei (tosin eivät nekään loistavia ole mutta saat ehkä käsitystä sopivasta rakenteesta). Etenkin jos mielailee vieraskirjoittajaksi jonnekin muualle kuin toiseen blogiin, juttu ei saisi olla mikään perus blogipostaus, vaan sen tulisi oikeasti lähennellä lehtijuttua. Sitä on vaikea sanoa, millainen jutun tulisi tarkalleen olla. Se riippuu niin tahosta, jolle se lähetetään.

Niin, juttu siis lähetetään! Hyvä taktiikka on lähestyä toivomiasi tahoja sähköpostilla suoraan jutun kanssa. Älä siis tuhlaa aikaasi lämmittelemällä vastaanottajaa ensin sellaisilla viesteillä, joissa kyselet olisivatko he kiinnostuneita julkaisemaan juttusi. Aika todennäköisesti et saa vastausta. Lähetä juttusi sähköpostin liitteessä ja itse viestissä kerro, että olet kirjoittanut tälläisen todella ajankohtaisen ja sivulle sopivan jutun, jonka uskot kiinnostavan sivuston lukijoita, ja vastaanottajat voivat julkaista juttusi näin halutessaan. Väärinkäsitysten välttämiseksi kannattaa vielä kertoa , että se sopisi julkaista etenkin sivuston osiossa X, jos osioita on monta. Ujuta mukaan vielä jokin kysymys, jonka avulla saisit ongittua vastauksen. Yleensä, jos juttu päätetään julkaista, saat automaattisesti myös vastauksen. Postia kannattaa lähettää useampaan paikkaan tai muuten voi olla aika hiljaista.

Tähän väliin täytyy sanoa vielä muutama sana osoitteesta, jonne juttu tulisi lähettää. Joka sivulta löytyy varmasti ympäripyöreä yhteydenottosähköposti. Yritä löytää kuitenkin sellainen osoite, jossa on jonkun ihmisen nimi. Ihanteellista olisi, että tämä henkilö vastaisi vielä sivuston sisällöstä. Silloin postisi päätyy jollekin tietylle henkilölle eikä se huku yleiseen palautepostiin. Voit myös liittää viestiisi toiveen siitä, että jos nyt olet lähestynyt väärää henkilöä, toivot että viestisi lähetetään eteenpäin oikealle henkilölle.


Ennen kuin laitat postia juttuinesi, huomioi kuitenkin tämä! Ujuta itse juttuun linkki blogiisi tai allekirjoita juttusi tietenkin omalla nimelläsi mutta myös blogisi osoitteella. Usein jutun loppuun laitetaan kirjoittajan nimi ja se, mistä yhteydestä hänet tunnetaan (tässä tapauksessa blogista). Laita sähköpostiin myös, että jutun saa julkaista, kun sinut mainitaan siinä kirjoittajana ja se julkaistaan linkkeineen. Editointiin kannattaa ehkä suostua, mutta älä luovu linkeistä.

Jos taas kirjoitat juttua jonkun toisen bloggarin blogiin, valmiin jutun kanssa lähestyminen ei ehkä ole se paras vaihtoehto. Silloin kannattaa avata keskusteluyhteys juurikin tiedustelevalla sähköpostilla. Aihe ja syy, miksi sinun postauksesi olisi loistojuttu blogille, on kuitenkin hyvä kertoa heti kättelyssä. Lisäksi kannattaa mainita siitä, kuinka vieraskirjoituksestasi olisi hyötyä molemmille blogeille: sinä tietenkin mainostat omassa blogissasi, kuinka kirjoittamasi postaus on julkaistu tässä toisessa blogissa. Esimerkkibloggarimme voisi lähestyä toista hyvinvointifriikkiä bloggaria ja kysäistä, josko tämä haluaisi hänen kirjoittaman mehureseptipostauksen blogiinsa, kun siellä kerran oli jo keskustelua kaupan valmismehujen tuoteselosteista.

Siinäpä se oikeastaan oli: pikaohjeet vieraskirjoittamiseen. Oletko ehkä jo kokeillut tai kuulostaako tämä yhtään sellaiselta projektilta, johon uskaltaisit blogeinesi lähteä? Minkälaisella jutulla lähtisit kokeilemaan?

12 kommenttia:

  1. Tuo on mielenkiintoinen ja kiva idea. Olen itse kerran ollut vieraskirjoittajana toisessa blogissa, mutten ole aiheeseen kovin laajasti törmännyt. Blogin ylläpitäjä lähestyi idealla minua ja oli tyytyväinen tekstiini. Itse sain useamman sata vierailijaa kurkistamaan sivuilla. Vieraskirjoittamista kannattaisi ehkä enemmänkin harrastaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tämä ei ole kovin yleistä blogipiireissä. Sinulla on käynyt kivasti, kun sait ihan kutsun. Saako udella, mistä aiheesta sinua pyydettiin kirjoittamaan?

      Poista
  2. Mielenkiintoinen aihe jälleen kerran! Joskus harmittaa, että oma blogi hukkuu auttamatta blogien valtamereen eikä sitä voi löytää kuin sattumalta. En kuitenkaan harkitse vieraskirjoittamista tai jutun tarjoamista, koska kirjoitan työkseni ihan muita juttuja omalla nimelläni. Siitä syystä haluan pitää bloggaamisen vain anonyyminä harrastuksena. Toki välillä tulee hinku saada lisää lukijoita, mutta sitten muistutan itseäni, ettei kirjoittamistani paranna tai pahenna, onko lukijoita nolla vai tuhat. Ilahdun jokaisesta visiitistä ja kommentista ja toivon tietysti, että into bloggailuun säilyy ja aina välillä onnen kantamoinen tuo luoksemme uuden lukijan, joka toivottavasti vähän hymyilee touhuillemme. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tosiaan blogin ulkopuolisessa elämässä kirjoittelee juttuja, niin sitten tämä on varmaan ihan hyvä pitää vähän erilaisena harrastuksena. Ettei ala muistuttaa liikaa työtä :)

      Poista
  3. Tämä tulikin kuin tilauksesta. Mietin vierailija-kirjoitus blogiyhteistyötä eilen aamulla ja sitten näin tämän. Wau! Kiitti, nyt minulla on lisää tietoa lähteä toteuttamaan tämä ajatus. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin taas lukenut ajatuksia :) Kokeilemaan vaaan!

      Poista
  4. Sovimme poikani (nepotismia!) kanssa, että hän kirjoittaa vieraskirjoittajana blogiini jutun Kioton ja Osakan ravintoloista eli vähän saman tyyppistä ideaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikäs se parempi kuin suosia tuttuja vieraskirjoittamisessa :)

      Poista
  5. Kiitos Susanna erittäin mielenkiintoisista vinkeistä ja neuvoista, avullasi olen saanut monta parannusta tehtyä blogiini! Moltes gràcies!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos! Laittaisin tähän jotain hienoa espanjaksi, jos osaisin :)

      Poista
  6. Itse kyllä erittäin mielelläni toimisin vieraskirjoittajana, kun kirjoittelen muutenkin aika paljon, mutta ongelma taas on siinä ettei oikein mistään löydy sivustoa jonne sopisi blogini aihepiiriin kuuluva kirjoitus. Toki englanninkielisiä sivustoja löytyisi useampiakin, mutta luonnollisesti blogini taas on täysin suomeksi. Täytyypä katsoa jos löytäisin jotakin sopivia paikkoja jonne voisin kirjoittaa, netin ulkopuoleltakin. Sieltä varmaan löytyisi jopa helpomminkin julkaisutahoja kuin netistä. :-)

    Mutta hyvä postaus, hienoa kun muistutit ihmisiä taas tästäkin asiasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, mikä ettei estä sinua kokeilemasta netin ulkopuolellakin tätä taktiikkaa. Tai sitten jotain yleisluontoisempaa eläin-sivua voisit kokeilla.

      Poista