keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Kolme syytä panostaa blogin kuviin

Etenkin muotiblogeissa mutta miksei myös kaikissa muissakin blogeissa kuvat ovat erittäin oleellisessa osassa. Jotkut blogit luottavat pelkästään kuviin ja tekstiä saattaa olla vain muutamia lauseita. Oletko törmänneet sellaisiin blogeihin? Jos vastasit kyllä, olet varmasti myös huomannut, että näiden blogien kuvat eivät ole mitä tahansa potretteja vaan erittäin laadukkaita otoksia. Jos et ole vielä sellaista nähnyt, kurkkaapa vaikka Annaliina -blogiin.

Moni suosituimmista muotiblogeista yhdistää melko sujuvasti sekä kuvia että tekstiä niin, että kumpikaan ei ole selkeästi enemmistönä. Esimerkki välillä hieman tekstipainotteisemmasta blogista on mm. Mungolife, joka voi hyvin julkaista pitkän postauksen ilman kuvan kuvaa. Mutta nämä  jutut ovat väistämättä vahvasti mielipide- tai muita asiapostauksia eikä sellaisia "tänään tein sitä ja tätä nämä ja nuo vaatteet päällä" -juttuja. Semmoinen juttu ihan huutaa kuvia -ja mieluiten hyviä sellaisia.

Näiden suosittujen blogien kuvat eivät kuitenkaan välttämättä ole kaikki viimeiseen asti hiottuja. Ne voivat olla huonolaatuisia kännykällä otettuja tilannekuvia tai sitten oikeissa olosuhteissa kuvattuja ja lavastettuja asukuvia tai muita poseerauksia. Molempien osuus jakautuu melko tasaisesti. On ihan ymmärrettävää, että vähintään kerran päivässä postausta suoltavaan blogiin joutuu laittamaan vähemmän tyylikkäitäkin kuvia, sillä jokaisen kuvan stailaus virheettömäksi olisi ajallisesti lähes mahdotonta. Mutta sellaiset kuvablogit, joista alussa mainitsin, eivät päivitykkään niin kovin usein.

Kuva täältä.

Niinpä, kuvaaminen on rankkaa puuhaa mutta silloin kun tekisi lähinnä mieli luistaa mittavista kuvausjärjestelyistä kannattaa muistaa yksi seikka: on selvää, että huonolaatuisilla kuvilla on suuri vaikutus blogiin. Ja se vaikutus ei ole kovin imarteleva. Hyvillä kuvilla on taas ainakin seuraavat kolme vaikutusta, joista harva bloggari haluaa kieltäytyä:

  • Uskottavuus. Etenkin muotiblogeissa lähes jokainen bloggari on satavarma omasta loistavasta tyylistään sekä tyylitajustaan, ja haluaa jakaa esimerkiksi asukokonaisuuksiaan ja ostoksiaan. Lukijat luottavat bloggarin esteettiseen silmään ja palaavat blogiin aina uudestaan katsomaan, mitä uusia muoti-ideoita bloggari on nyt keksinyt. Sellainen bloggari, joka napsii epäedustavia kuvia asuista ja esineistä (vaikka ne itsessään olisivat kuinka kauniita) ei pysty kehittämään itselleen tälläistä uskottavan esteetikon mainetta. Jos kuvan vaatteet on rypyssä, salamavalo häikäisee, ja taustalla on vaatteita mytyssä lattialla, muoti-idolin maine tuskin on noususuhdanteessa.

  • Vangitsee huomion. Netissä lähes kaikilla on kiire jo vähintään seuraavalle sivulle, joten blogiisi tupsahtaneen potentiaalisen lukijan mielenkiinto täytyy herättää äkkiä. Kuva toimii paremmin kuin kasa tekstiä. Silmät hakeutuvat luonnollisesti tekstin seasta pomppaavaan kuvaan ja jos se on kaunis ja huolella otettu kuva, kävijä todennäköisemmin kiinnostuu. Tietysti kävijää voi yrittää shokeerata jollain aivan kammottavalla kuvalla, joka tosin sekin vaatii huolellista esityötä. Mutta sellaiset hutaisten napatut salamavalokuvat eivät varmasti herätä samanlaista kiinnostusta. Mitä useampi upea kuva postauksessa on, sitä todennäköisemmin saat hätäisimmätkin kävijät jäämään ja jopa lukemaan tekstiäsi. Kuvilla voi ikäänkuin antaa kävijälle ensivaikutelman postauksesta sekä blogisi laadusta. Ne myös rytmittävät tekstiä hyvin, jos sinulla on paljon asiaa.

  • Tekevät blogin tunnetuksi. Toisten hyviä kuvia levitetään melko surutta netissä. Omien kuvien tupsahteleminen ties missä yhteyksissä ei ole aina hauskaa mutta priimat kuvat voivat silti edistää blogin tunnettavuutta myös itse blogin ulkopuolella. Erityisesti asukuvat voivat päätyä muihin blogeihin inspiraatiokuviksi ja miksei muutkin kuvat vaikkapa sisustuksesta leviäisi. Monet sivut vielä nykyäänkin muistavat linkittää alkuperäiseen lähteeseen, joten tuhansia uusia kävijöitä blogiin voi saada omien kuvien päädyttyä myös jonnekkin muualle. Sellainen edellä mainitsemani ryppyvaatekuva ei varmasti pääse kuin korkeintaan huonoksi esimerkiksi valokuvauskerhon nettisivuille. 

Miten on, jaksatko itse panostaa kuvauksiin vai räiskitkö kameralla miten sattuu? Entäs blogien lukijat, katsotko ensin kuvia vai saako jo pelkkä tekstin näkeminen tarttumaan postaukseen?

Tässä tämänkertainen postaus kuva-aiheesta. Jatkossa on luvassa vielä ihan käytännön vinkkejä hyvien kuvien räpsimiseen sekä vinkkejä myös niille, jotka haluavat hyödyntää jotain muita kuin itse otettuja kuvia. Nämä siis myöhemmin!

6 kommenttia:

  1. Yritin klikata tämän postauksen kuvan alla olevaa tekstiä "Kuva täältä" mutta siinä ei ollut mitään linkkiä :P

    Itse tykkään tietysti hienoista kuvista, ja on kivaa että niitä on tekstin välissä piristämässä, mutta ärsyttää jos ne ovat ihan julmetun kokoisia. Minulla ei ole vielä sellaista leveää lättänäyttöä, johon jättikuvat mahtuisivat vaivatta, joten en seuraa sellaisia blogeja joissa kuvat täyttävät koko näytön.

    Lisäksi harmittaa se, kuinka surutta monet bloggarit kopioivat toisten kuvaamia kuvia omaan blogiinsa, koska sehän on tekijänoikeusrikos. Pahimmillaan mainintaa alkuperäisestä kuvan ottajasta ei edes ole, vaan jotain tyyliin "Kuvat Googlesta". Ei hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio, korjasin linkin! Totta, auan latautuvat, eli usein nuo suuret kuvat, ovat kyllä harmillisia. Tuo kuvien kopiointi on aika kaksipiippuinen juttu. Toisaalta se harmittaa mutta toisaalta kopioimattomuus vaikeuttaa sisällöntuottamista ihan hirveästi, oli se sitten tekijänoikeusrikos tai ei -mikä netissä on muutenkin rikoksena menettänyt voimansa. Mutta linkkaaminen olisi aina asiallista ja tietysti ihan luvan kysyminen vielä parempaa.

      Poista
  2. Olisi kiva jos tekisit postauksen blogien bannereista ja mitä kannattaa ottaa huomioon sitä tehdessä yms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea! Täytyy ehdottomasti tehdä sellainen postaus lähiaikoina.

      Poista